Stranica Predstavnika poljske nacionalne manjine Grada Zagreba / Strona Przedstawiciela Polskiej Mniejszości Narodowej Miasta Zagrzebia

27. studenoga 2014.

Nagrada hrvatskog glumišta za Janusza Kicu

FOTO: rtvslo.si
Poljski redatelj Janusz Kica dobitnik je Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju režiju u 2014. godini za predstavu Amerika, postavljenu u koprodukciji zagrebačkog kazališta Gavella i riječkog HNK Ivana pl Zajca. Predstava je rađena prema istoimenom Kafkinom romanu. Redatelj Kica od 1990. godine surađuje s hrvatskim kazalištima. Osim u spomenutim, predstave je režirao u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), Kazalištu Komedija, na Dubrovačkim ljetnim igrama te Splitskom ljetu.
Nagradu hrvatskog glumišta primio je i 1995. (za predstavu Tri mušketira/ZKM), 2003. (Amfitrion/Dubrovačke ljetne igre) i 2005. (Noći iguane/Splitsko ljeto), a dobitnik je i nagrade za najbolju predstavu na Danima satire 1999. godine (Na Tri kralja/Komedija).
Razgovor s redateljem objavljen davne 2005. godine, u kojem Kica govori o hrvatskom glumištu i njegovoj usporedbi s poljskim dostupan je OVDJE.

Izvori: hrt.hr, hnk-zajc.hr, gavella.hr