Stranica Predstavnika poljske nacionalne manjine Grada Zagreba / Strona Przedstawiciela Polskiej Mniejszości Narodowej Miasta Zagrzebia

27. siječnja 2014.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Na današnji dan (27. siječnja) prije šezdeset i devet godina oslobođeni su nacistički logori Auschwitz-Birkenau, koje su njemačke vlasti sagradile u poljskom mjestu Oświęcimu i susjednim naseljima. Taj se datum obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Nacistički logori Auschwitz-Birkenau mjesto su najvećeg masovnog pogubljenja Židova u Drugom svjetskom ratu. U tim su logorima ubijeni Židovi, Romi, Poljaci i pripadnici drugih naroda. Među pogubljenima nalaze se i osobe s područja Hrvatske. Istinu o tom strašnom mjestu i bestijalnosti nacističkog režima svjedoče preživjeli logoraši. Među njima su Branko Lustig i Oleg Mandić iz Hrvatske. U vrijeme svog mandata Predsjednik Republike Poljske Lech Wałęsa je nekoliko Hrvata, koji su preživjeli strahote logora, odlikovao poljskim državnim ordenom. U počast stradalnicima logora s područja bivše Jugoslavije jedna dvorana u Državnom muzeju Auschwitz-Birkenau posvećena je njima. Prema nekim izvorima u tim je logorima ubijeno 10 000 osoba s područja Jugoslavije.
Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta prilika je i za sjećanje na žrtve logora na području kvislinške Nezavisne Države Hrvatske. Po uzoru na naciste u vrijeme Drugog svjetskog rata vlasti te države pogubile su brojne Židove, Rome, Srbe, Hrvate protivnike fašističkog režima te pripadnike drugih nacionalnih manjina. Najveći broj žrtava pogubljen je u logoru smrti Jasenovac. Na popisu ubijenih u Jasenovcu i u logoru Stara Gradiška nalazi se šest Poljaka: Šimun Foriš (*1899-†1945), Pavel Hara (*1908-†1942), Anna Pomianek (*1912-†1944), Branko Sokolovski (†1944), Konstandin Suhodolski (*1888-†1944) i Žaklin Trkulja-Rosenblut (*1910-†1942). Od Židova rođenih u Poljskoj pogubljeni su Salomona Grüner (*1891-†1942), Sabina Kraublat (*1878-†1941), a život je u logoru okončala i Beti Cveher (*1887-†1942). Spomenimo se i žrtava sabirnog logora u Đakovu s područja Poljske: Cili Bienfeld (46) i Mire Ciling (57). Neka njihova imena ne ostanu zaboravljena!