16. listopada 2014.

XVIII Etno Smotra w Rijece / 18. riječka Etno smotra

W Rijece po raz 18 odbyła się kulturalna manifestacja Etno Smotra. W manifestacji wzięło udział około 200 członków towarzystw mniejszości narodowych, a między nimi Polskie Towarzystwo Kulturalne "Fryderyk Chopin".
Głównym tematem tegorocznej Etno Smotry były potrawy mniejszości narodowych. Przedstawiono publikację pt. "Bogactwo rozmaitości poprzez potrawy tradycjonalne", w której opublikowano przepisy z kuchni czeskiej, węgierskiej, polskiej, romskiej, rusińskiej i ukraińskiej, a także serbskiej, słoweńskiej oraz włoskiej. Każde z towarzystw przedstawiło jedno pierwsze i drugie danie oraz deser, które można było spróbować na Etno Smotrze. Polacy zaprezentowali barszcz czerwony, pierogi z grzybami i kaszą gryczaną oraz sernik krakowski.
Manifestacja odbyła się w Chorwackim Domu Kulturalnym w Sušaku w niedzielę, 5 października 2014 r.

U Rijeci je po 18. put održana kulturna priredba Etno smotra. Na manifestaciji je sudjelovali 200-tinjak članova udruga nacionalnih manjina, među kojima su bili i pripadnici Poljske kulturne udruge Fryderyk Chopin.
Glavna tema ovogodišnje Etno smotre bila su jela nacionalnih manjina. Na smotri je predstavljena kuharica Bogatstvo različitosti kroz tradicionalna jela. U publikaciji su objavljeni recepti češke, mađarske, poljske, romske, rusinske i ukrajinske, srpske, slovenske i talijanske kuhinje. Svaka od udruga u kuharici je predstavila jedno tradicionalno predjelo, glavno jelo i desert, koji su se mogli kušati i na Etno smotri. Poljaci su prezentirali juhu od cikle, pieroge s gljivama i heljdinom kašom, te krakovski sernik kao desert. Manifestacija je održana u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u nedjelju 5. listopada 2014. godine.

Arhiva