
U sklopu Programa za cjeloživotno učenje "Comenius" hrvatska Osnovna škola "Viktora Kovačića" iz Huma na Sutli i poljska Gimnazija iz Wielgolasa surađivale su na projektu "Sličnosti i razlike hrvatske i poljske kuhinje na primjeru Hrvatskog zagorja i Regije Mazowieckie". Projekt je trajao tri godine. Kao kruna projekta 2013. objavljene su dvije sjajno grafički i sadržajno uređene knjige. Osnovna škola "Viktora Kovačića" objavila je hrvatsko-poljsko-englesku "Tradicijsku kuharicu hrvatsko poljsku", a Gimnazija iz Wielgolasa također trojezičnu knjigu "Dawne i współczesne tradycje kulinarne w Polsce i Chorwacji". Projekt škola iz Huma na Sutli i Wielgolasa izvrstan je primjer kako iskoristiti mogućnosti hrvatsko-poljske suradnje koje pruža Europska unija.
W ramach programu Uczenia się
Przez Całe Życie "Comenius" chorwacka Szkoła Podstawowa
im. Viktora Kovačića w mieście
Hum na Stuli i polskie Gimnazjum w Wielgolesie wspólpracowały
nad projektem "Podobieństwa i różnice kuchni polskiej i
chorwackiej na przykładzie Regionu Latowickiego na Mazowszu w Polsce
i Regionu Zagorja w Chorwacji". Projekt trwał trzy lata i
zaowocował dwiema treściwymi i pięknie zredagowanymi książkami,
które zostały wydane w 2013 roku. Szkoła Podstawowa im. Viktora
Kovačića jest autorem chorwacko-polsko-angielskiej
książki "Tradycyjna książka kucharska chorwacko-polska",
a Gimnazjum w Wielgolesie również trójjęzycznej książki "Dawne
i współczesne tradycje
kulinarne w
Polsce i
Chorwacji". Projekt szkół w Humie na Sutli
i w Wielgolesie jest doskonałym przykładem jak wykorzystać
możliwości chorwacko-polskiej współpracy,
którą oferuje Unia Europejska.