9. prosinca 2019.

Wieczór polskiej poezji/Večer poljske poezije

W dniu 5 grudnia odbył się wieczór polskiej poezji, a tematem był bigos. Po powitalnych słowach organizatora, wiersze czytały panie Jadwiga Jakus, Janina Wojtyna-Welle i Krystyna Simić. Bigos, najbardziej popularne polskie danie, często znajdujemy w polskich domach, szczególnie w zimie. Tak w organizacji Przedstawiciela Polskiej Mniejszości Narodowej Miasta Zagrzebia odbyło się tradycyjne bigosowanie- konkurs za najlepiej przygotowany bigos. Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszonakapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlinsuszone grzybysuszone śliwki (lub wędzone), cebula i przyprawy.
Po degustacji zostały przydzielone nagrody za najlepiej przygotowaną potrawę pani Janinie Wojtynie-Welle, Krystynie Simić i Marii Józefie Simić.



Dana 5. prosinca održala se večer poljske poezije, a tema je bila bigos. Nakon pozdravnih riječi organizatora, stihove su recitirale gospođe Jadwiga Jakus, Janina Wojtyna-Welle i Krystyna Simić.  Bigos, najpopularniji poljski specijalitet, često je na domaćim jelovnicima u Poljskoj pogotovo u ove zimske dane. Tako je u organizaciji Predstavnika poljske nacionalne manjine održano tradicionalno “bigosowanie” - natjecanje u najbolje pripremljenom bigosu. Bigos je inače jelo koje ima različite varijante, a osnovni elementi su kiseli ili svježi kupus, sušeno meso, suhe šljive, luk, sušene gljive i začini. Nakon degustacije podijeljene su nagrade gospođi Janini Wojtyni-Welle, Krystini Simić i Marii Jozefi Simić za najbolje pripremljena jela.



Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

Arhiva