W dniu 5 grudnia odbył się wieczór polskiej poezji, a
tematem był bigos. Po powitalnych słowach organizatora, wiersze czytały panie
Jadwiga Jakus, Janina Wojtyna-Welle i Krystyna Simić. Bigos, najbardziej
popularne polskie danie, często znajdujemy w polskich domach, szczególnie w
zimie. Tak w organizacji Przedstawiciela Polskiej Mniejszości Narodowej Miasta
Zagrzebia odbyło się tradycyjne bigosowanie- konkurs za najlepiej przygotowany bigos. Istnieje wiele sposobów
przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych,
zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i
kolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest
drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się
tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone
grzyby, suszone
śliwki (lub wędzone), cebula i przyprawy.
Po
degustacji zostały przydzielone nagrody za najlepiej przygotowaną potrawę pani
Janinie Wojtynie-Welle, Krystynie Simić i Marii Józefie Simić.
Dana 5. prosinca održala se večer poljske poezije, a tema je bila bigos.
Nakon pozdravnih riječi organizatora, stihove su recitirale gospođe Jadwiga
Jakus, Janina Wojtyna-Welle i Krystyna Simić. Bigos, najpopularniji poljski specijalitet, često je na domaćim jelovnicima
u Poljskoj pogotovo u ove zimske dane. Tako je u organizaciji Predstavnika
poljske nacionalne manjine održano tradicionalno “bigosowanie” - natjecanje u
najbolje pripremljenom bigosu. Bigos je inače jelo koje ima različite
varijante, a osnovni elementi su kiseli ili svježi kupus, sušeno meso, suhe
šljive, luk, sušene gljive i začini. Nakon degustacije podijeljene su nagrade gospođi Janini Wojtyni-Welle, Krystini
Simić i Marii Jozefi Simić za najbolje pripremljena jela.
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.