Stranica Predstavnika poljske nacionalne manjine Grada Zagreba / Strona Przedstawiciela Polskiej Mniejszości Narodowej Miasta Zagrzebia

5. kolovoza 2014.

Razgovor: Poljak koji je branio Hrvatsku

Malo je poznato da su u Domovinskom ratu sudjelovali i Poljaci. Veliki broj Poljaka boravio je u našoj domovini kao pripadnici mirovnih misija, na hrvatskoj su se strani borili pripadnici poljske manjine u Hrvatskoj, ali i dragovoljci iz Poljske.
Ovaj je razgovor svojevrstan znak zahvalnosti za one koji su pomogli obrani Hrvatske. Znak zahvalnosti ne samo za one koji su preživjeli, već i za Poljake koji su za našu slobodu položili svoj život.
O Domovinskom ratu i životu u Hrvatskoj razgovaramo s bivšim pripadnikom Hrvatske vojske, Poljakom iz grada Szczecina Trzezborom Piekutowskim. Razgovor je vođen sredinom 2012. godine za potrebe znanstveno-stručnog skupa Annales Pilar 2012. na temu Nacionalne manjine u Hrvatskoj i Hrvati kao manjina - europski izazovi, održanog na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Skraćenu verziju dosada neobjavljenog razgovora objavljujemo uz dopuštenje Piekutowskog. Klikni za razgovor OVDJE.