27. travnja 2018.

Prezentacija Poljske i poljske nacionalne manjine u Domu umirovljenika na Ksaveru/Prezentacja Polski i polskiej mniejszości w Chorwacji w Domu dla starszych na Ksaveru

Na poziv gospodina Ivice Jurjevića, zaduženog za kulturne djelatnosti u Domu za starije i nemoćne na Ksaveru (Nemetova 2) dana 26. travnja održala se prezentacija i predavanje o  poljskoj nacionalnoj manjini  kao i o našoj domovini Poljskoj. U prvom dijelu Walentyna Lončarić, Predstavnica poljske nacionalne manjine Grada Zagreba pripremila je izlaganje o poljskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj te o poznatim Hrvatima poljskog podrijetla kao što su Adolf Mošinsky, Emil Laszowski, Vanda Kochansky Devide i mnogi drugi.

U drugom dijelu Marek Stanojević, tajnik Predstavnika pripremio je power-point prezentaciju o Poljskoj, nekim osnovnim podacima i znamenitostima kao i tradicijama za kršćanske i državne blagdane. Predavanje se održalo u sklopu ciklusa predavanje koje organizira Dom, a najveći interes posjetitelja bio je za Svetog Ivana Pavla II. koji je posjetio tri puta Hrvatsku.  S obzirom na to dogovoreno je da će sljedeći susret biti posvećen upravo njemu. 


Na zaproszenie pana Ivicy Jurjevicia, do spraw kulturalnych Domu dla starszych przy ulicy Nemetova 2 w dniu 26 kwietnia odbyła się prezentacja i wykład o Polonii jak i o naszej ojczyźnie Polsce. W pierwszej części Walentyna Lončarić, Przedstawiciel Polskiej Mniejszości Narodowej Miasta Zagrzebia przygotowała wykład o Polonii chorwackiej jak i o znanych Chorwatach polskiego pochodzenia tak jak Adolf Mošinsky, Emil Laszowski, Vanda Kochansky Devide i inni.


W drugiej części Marek Stanojević sekretarz Przedstawiciela przygotował power-point prezentację o Polsce, podał podstawowe dane i zabytkach jak i o tradycjach podczas świąt państwowych i cerkiewnych. Wykład odbył się w ramach cyklu wykładów organizowanego przez Dom, a największe zainteresowanie było o papieżu Janie Pawle II który był trzy razy na Chorwacji. Będzie to dobra okazja aby kontynuować współpracę i zorganizować spotkanie właśnie poświęcone jemu. 




Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

Arhiva